Riddles.jpg

Kids easily grow bored with repetitive and predictable worksheets. Challenging math riddles, on the other hand, are great for engaging kids to think critically and apply their math and reasoning skills in creative ways.

Math riddles and brain teasers can be used with kids in the classroom and at home as an effective strategy for improving problem-solving skills. Teachers and parents can use them to challenge their kids and keep them interested in learning math.

If you are looking for some challenging (or even a bit silly) math riddles and brain teasers for your kids, then check out this brand new collection of 10 Super Fun Math Riddles for Kids! These riddles are ideal for students in grades 3-8.

You can work through these riddles one-by-one by scrolling down, or you can click here to download all of them together in this free math riddles with answers PDF worksheet.

And if you get stuck, be sure to download your free Math Riddles for Kids PDF worksheet to access the answer key. Enjoy!

10 Awesome Maths Riddles and Brain Teasers for Kids:


1.) Troy has more than two dogs at home. All of them are corgis, except for two. All of them are pugs, except for two. All of them are labs, except for two. What kinds of dogs and how many of each kind does Troy have?

andrew-pons-9713-unsplash.jpg

Answer: Troy has 3 dogs: one corgi, one pug, and one lab

Would you like FREE math resources in your inbox every day? Click here to sign up for my free math education email newsletter (and get a free math eBook too!)


2.) I am a three-digit number. My tens digit is six more than my ones digit. My hundreds digit is eight less than my tens digit. What number am I?

dylan-nolte-559758-unsplash.jpg

Answer: 193


3.) A grandmother, two mothers, and two daughters went to a baseball game together and bought one ticket each. How many tickets did they buy in total?

joshua-peacock-144342-unsplash.jpg

Answer:  3 tickets (the grandmother is also a mother and the mother is also a daughter)


Are you looking for more daily math challenges and puzzles to share with your kids?

My best-selling workbook 101 Math Challenges for Engaging Your Students is now available as a PDF download. You can get yours today by clicking here.


4.) When Miguel was 6 years old, his little sister, Leila, was half is age. If Miguel is 40 years old today, how old is Leila?

lorene-farrugia-400917-unsplash.jpg

Answer: She is 37 years old.


5.) What can you put between a 7 and an 8 so that the result is greater than a seven, but less than an eight? 

mika-baumeister-703680-unsplash.jpg

Answer: A decimal. 7.8 is greater than 7, but less than 8


6.) The total cost for a new pair of headphones and a new pair of sunglasses is $140. The headphones cost $100 more than the sunglasses. How much do the headphones cost?

malte-wingen-381988-unsplash.jpg

Answer: The headphones cost $120 and the sunglasses cost $20.


7.) Leon works at the aquarium. When he tries to put each turtle in its own tank, he has one turtle too many. But if he puts two turtles per tank, he has on tank too many. How many turtles and how many tanks does Leon have?

wexor-tmg-26886-unsplash.jpg

Answer: He has 3 tanks and 4 turtles


8.) How far can a dog run into the woods?

steven-kamenar-11107-unsplash.jpg

Answer: Half way (after that, the dog would be running out of the woods)


9.) Alvin spent half as much as Lorie did on holiday presents this year and Chris spent 3 times more than Alvin did. The total spent between the three of them was $720. How much money did each person spend?

heidi-sandstrom-173946-unsplash.jpg

Answer: Alvin spent $120, Lorie spent $240, and Chris spent $360


10.) You are given an 8 gallon jug filled with water, and also two empty jugs: one that holds 5 gallons and another that holds 3 gallons. Using these three jugs, how can you measure exactly 4 gallons of water?

jong-marshes-458354-unsplash.jpg

Answer: Fill te 5-gallon jug. Next, pour from the 5-gallon jug to completely fill the 3-gallon jug (leaving 2 gallons in the 5-gallon jug). Then, pour all of the water from the 3-gallon jug back into the 8-gallon jug. Next, pour the two gallons from the 5-gallon jug into the 3-gallon jug, which would leave it with one gallon of space available. Then, fill the 5-gallon jug again. Finally, pour from the 5-gallon jug into the 3-gallon jug (filling up the one gallon of available space), which would leave you with exactly four gallons in the 5-gallon jug!


Did I miss your favorite math riddle for kids? Share your thoughts, questions, and suggestions in the comments section below!

(Never miss a Mashup Math blog--click here to get our weekly newsletter!)

By Anthony Persico

NewBlogImage.png

Anthony is the content crafter and head educator for YouTube's MashUp Math and an advisor to Amazon Education's 'With Math I Can' Campaign. You can often find me happily developing animated math lessons to share on my YouTube channel . Or spending way too much time at the gym or playing on my phone.

You Might Also Like…

 
Riddles_Pin.jpg
 

Comment